Nakon konferencije u Budimpešti prošle jeseni, mala družina Zagrebačkih Tostića uputila se na  konferenciju srednjoeuropske divizije Toastmasters organizacije u Bratislavi 18.4.2015. s ciljem druženja, razmjene iskustava, radionica i samog natjecanja. S obzirom da (još) nismo u Distriktu, i ovoga puta smo bili promatrači natjecanja. Na konferenciju su došli članovi iz 20-tak klubova Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke.

Ova sjajno organizirana konferencija održana je na Ekonomskom fakultetu, u prekrasnoj novoj dvorani s idealnim uvjetima za držanje govora i prezentacija. Jedan od voditelja bio je i guverner Distrikta 95 Kees Broos s 15 godina staža u Toastmasters organizaciji.

Konferencija se sastojala od:

  • natjecanja u govorima na engleskom, njemačkom, mađarskom i češkom jeziku
  • natjecanja u evaluacijama na engleskom, njemačkom, mađarskom i češkom jeziku
  • 5 radionica
  • odličnog cateringa
  • završnog partya

Svi natjecatelji pokazali su zavidnu sposobnost i iskustvo na pozornici te znanje o Toastmasters tehnikama.

Gledajući natjecanje u evaluacijama na engleskom jeziku bilo je jasno vidljivo kako gotovi svi koriste klasični princip tzv. ”sendvič evaluacije” jako uspješno. Također, svi natjecatelji u govorima na engleskom jeziku koristili su priču iz osobnog života s univerzalnom porukom poput ”sadašnji trenutak”, ”davanje pažnje drugima”, ”ponekad je i hodanje dovoljno” i sl.

Sve radionice bile su interaktivne i pragmatične, naglašavajući korištenje Toastmasters znanja u poslovnom i privatnom životu.

Glavni govor konferencije (keynote speaker) održao je začetnik Toastmastera u Slovačkoj g. Klaus Hammer. Govorio je počecima, teškoćama, problemima i izazovima stvaranja Toastmasters zajednice u Slovačkoj. Cijeli govor zvučao je kao poduzetnički pothvat koji je završio uspješno jer je Slovačka postala dio Distrikta 95.

Njegove poruke nama u Hrvatskoj su sljedeće:

  1. Upravljajte očekivanjima (u dostizanju osobnih i klupskih ciljeva)
  2. Organizirajte natjecanja (jer su natjecanja izvrsna motivacija za napredovanje)
  3. Podignite vidljivost Toastmastersa u gradu ili zajednici (promocija)

Eto dragi Tostići, sljedeća velika konferencija je u Pragu u 11. mjesecu. Ne znam za vas, ali ja idem sigurno!

Ante Perica